“NESİLLER BOYU EŞİTLİK: SPORDA VE SPORLA KADINLARIN VE KIZ ÇOCUKLARININ GÜÇLENMESİ” ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“NESİLLER BOYU EŞİTLİK: SPORDA VE SPORLA KADINLARIN VE KIZ ÇOCUKLARININ GÜÇLENMESİ” ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sporda kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesine yönelik katkı sağlayan ve hikayeleri ile ilham veren önemli isimler Fenerbahçe Spor Kulübü, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Tüpraş iş birliğiyle bir araya geldi.
Sporda kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesine yönelik katkı sağlayan ve hikayeleri ile ilham veren önemli isimler Fenerbahçe Spor Kulübü, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Tüpraş iş birliğiyle bir araya geldi.
Faruk Ilgaz Tesisleri’nde düzenlenen ve Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve mücadeleci ruhu ve yaşama sevgisiyle, günümüzün en çok aranan ve ilham verici konuşmacıları arasında gösterilen Avustralyalı Jennine Shephard konuşmacı olarak yer aldı. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün şampiyonluk mücadelesi verdiği 9 branşın altyapı sporcuları ile Fenerbahçe Spor Okullarının, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiği ‘Kız Futbol Okulu’ öğrencileri de etkinlikte yer aldı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere sınır ötesi operasyonlarda hayatlarını kaybeden kahraman şehitlerimizin anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra Fenerbahçe Spor Kulübü’nün HeForShe hareketi kapsamında hayata geçirdiği çalışmaları içeren bir video oynatıldı.
Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt: İdlib’de hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyorum
Videonun ardından kürsüye gelen Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt, konuşmasına, İdlib’te şehit olan askerlerimize baş sağlığı dileyerek başladı. Kadın erkek eşitliğinin önemine değinen ve kadın erkek eşitliğinin savunucusu kulübümüzün HeForShe hareketi kapsamında hayata geçirdiği projelerden bahseden Simla Türker Bayazıt’ın konuşması şekilde:
“Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz, iş ortağımız Tüpraş’ın ve Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin kıymetli yöneticileri, ekipleri, değerli üyelerimiz, birbirinden özel konuklarımız, sevgili basın mensupları hepiniz hoş geldiniz.
Başkanımız özel sebeplerden dolayı bugün çok istemesine rağmen aramızda bulunamıyor. Sevgilerini, saygılarını iletmemi rica etti. İnşallah bir sonraki organizasyonumuzda yine hep beraber olacağız.
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ama bugünün ötesinde 7’den 70’e hepimizi ilgilendiren ülkemizin gündemi hiç şüphesiz sınırlarımızın ötesinde vatan savunmasında yer alarak bizlerin refahı için mücadele eden kahraman Mehmetçiklerimizden gelen acı haberler. Ne yazık ki zor bir süreçten geçiyoruz ancak bu zor günlerin ülkemizdeki birlik ve dayanışmayı güçlendireceğinden de şüphemiz yok. İdlib’de hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun. Bu zorlu sürecin en az kayıpla bitmesi en büyük dileğimiz.
Tekrar bugüne dönersek sizlerle yine çok özel bir günde bir aradayız, ben de çok heyecanlıyım. Kasım 2018’de Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Başkanımız Sayın Ali Koç’un öncülüğünde Birleşmiş Milletler ile Kadınlar ve kız çocukları için küresel bir anlaşma gerçekleştirdik. Bu anlaşma ile ülkemizde ve uluslararası arenada bir ilki hayata geçirdik. İş ortağımız Tüpraş’ın desteğiyle yaptığımız bu anlaşmada kadın ve erkek eşitliği için Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından cinsiyet eşitliği ve kadınlar için hayata geçirilen HeForShe hareketinin logosunu futbol forma kolumuzda taşımaya başladık. Bu konuda BM ile bir taahhüt gerçekleştirerek bu hassas ve önemli konuya dair manifestomuzu yayınladık ve ‘Hayatın her anında, her alanında birlikte eşitiz’ dedik. Fenerbahçe olarak daha iyi bir dünya, daha iyi bir gelecek için her konuda olduğu gibi kadın erkek eşitliği konusunda da hayata geçirdiğimiz bu adımlarla sporda ve toplumda öncü ve örnek olduk. Fenerbahçelilik değerlerini ve asırlık kültürünü insana ve topluma dokunan tüm ilkelerimizle birlikte kadınlar ve kız çocukları için bir kez daha gündeme getirdik. Hem sporda hem tribünlerde hem de toplumda kadınlar ve kız çocuklarının daha fazla yer alabilmesi, aktif ve katılımcı olması için birçok adımı hayata geçirdik.
Farkındalık hareketimizi daha iyi anlatıp benimsemek adına çalışmalarımıza önce kendimizden başladık ve bu doğrultuda kulübümüzün tüm çalışanları, sporcuları ve teknik kadrolarına toplamda 1068 kişi olmak kaydıyla cinsiyet eşitliği eğitimleri verdik. Eşitlik anlamında HeForShe ile birlikte yaptığımız çalışmalarla kulübümüzün adeta bir röntgenini çektik ve kendimizi iyileştirmek için yapmamız gereken adımları tek tek belirledik. Bu bağlamda biz Fenerbahçe Spor Kulübü olarak ‘Kadına şiddete hayır.’ dedik. ‘Kadın istediği zaman her şeyi başarır.’ dedik. ‘Kadın yoksa eşitlik yok, eşitlik yoksa gelecek yok.’ dedik. Fenerbahçe’nin milyonlara ulaşan toplumsal gücüyle birlikte ‘Kadınlar için, eşitlik için buradayız’ dedik.
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir aradayız. Bu anlamlı günde BM Kadın Biriminin 1995 yılında imzalanan ve kadın hakları için en önemli küresel gündemlerinden biri olarak kabul edilen Pekin Deklarasyonu’nun 25. yıldönümünde ‘Nesiller boyu eşitlik’ mottosuyla Dünya Kadınlar Günü organizasyonuna ev sahipliği yapıyoruz.
Ülkemizde olduğu gibi Fenerbahçe tarihimizde de çok özel kadın sporcularımız var. Hatta ne şanslıyız ki bazıları bugün bizlerle beraber. İyi ki buradasınız. Şeref verdiniz. Onların eşsiz hikayelerinin örnek olacağı, Fenerbahçe bayrağını ve ülkemizi en başarılı şekilde temsil edecek yeni nesiller Fenerbahçe Spor Kulübü altyapı sporcuları da buradalar.
Fenerbahçe 9 branşıyla Türkiye’nin, hatta dünyanın en büyük spor kulübü olarak olimpiyatlara en fazla sporcu gönderen kulüp olmanın gururunu bir kez daha yaşayacağı bu yıl da kadınlar ve kız çocukları için farkındalık adımları atmaya devam edecek. Bugün Tokyo Olimpiyatları’nda mücadele edecek 11 sporcumuz var ve bu sayının her geçen gün artacağına inanıyoruz. Tüm sporcularımıza şimdiden başarılar diliyoruz.
Kadınlarımızın hiçbir haksızlığa ve ayrımcılığa maruz kalmadığı, şiddetin her türlüsünden tamamen uzak, yaşama hakkının ekmek ve su kadar kutsal kabul edildiği bir dünya için yeryüzündeki canlıların her türlüsüne yapılan karanlık cinayetlerin sona erdiği daha iyi, aydınlık bir gelecek için sizlerin huzurunda bir kez daha ‘Birlikte eşitiz’ diyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bir ilki başararak kadınlar için üstlendiğimiz bu önemli sorumluluğun yaptıklarımızın ve inşallah yapacaklarımızın gururu hepimizin. Atatürk’ün izinde çağdaş Türk kadınları olarak hepimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.”
Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu: “Eşitlik için enerjimiz bitmez” diyerek, her platformda kapsayıcılığı ve çeşitliliği desteklemeyi sürdüreceğiz
Ardından kürsüye Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu geldi. “Nesiller Boyu Eşitlik” etkinliğinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Dünyanın dört bir yanında, kadınların eşitlik adına elde ettiği kazanımlarına adanmış, çok anlamlı bir günde bir aradayız. Aramızda nesilden nesile, azmi, mücadelesi ve başarısıyla örnek olmuş kadın sporcularımız var. Bu sporcularımız uluslararası platformlarda elde ettiği sonuçlarla bizleri gururlandırarak göğsümüzü kabartmıştır.” dedi.
Yelmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en büyük şirketi olarak, ekonomik katma değer üretmenin ötesinde, toplumun değişim ve dönüşümüne öncülük etme sorumluluğunu da taşıyoruz. Tüpraş’ta eşitlik ve kapsayıcılık prensibiyle hareket ederken, kadınların güçlenmesi konusunda toplumda farkındalık yaratmak için tüm enerjimizle çalışıyoruz. 2 yıl önce, Fenerbahçe Spor Kulübü ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yürüttüğü HeForShe hareketi ile birlikte, küresel bir iş birliğine imza attık. Eşitlik adına daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan iş birliğimiz, şirketimiz için de değişim ve dönüşümün tetikleyicisi oldu. İlk kez Batman’da olmak üzere, İzmit ve Kırıkkale rafineri sahalarımızda kadın operatör ve teknisyenlerimiz aramıza katıldılar. “Eşitlik için enerjimiz bitmez” diyerek, her platformda kapsayıcılığı ve çeşitliliği desteklemeyi sürdüreceğiz.”
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova: Kadınlar ve kız çocukları için hayatın her alanında eşit bir fırsat alanı yaratalım
Daha sonra kürsüye gelen Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova, ise kadın erkek eşitliğine dair şu ifadeleri kullandı:
“He ForShe ne anlama geliyor? Hepinizin bildiği üzere HeForShe Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından başlatılan küresel dayanışma hareketidir. Fenerbahçe sayesinde 25 milyondan fazla taraftara sahip Fenerbahçe’yle birlikte HeForShe, güçlü köklerle büyümeye devam ediyor. HeForShe çerçevesinde bir spor kulübüyle iş birliğimizin olması tesadüf değil çünkü kadınların da spora katılması toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlenmesi için çok önemli. Spor kadınlara ve kız çocuklarına ekip çalışması, kendine güvenme gibi değerleri de öğreterek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir itici güç olabilir. Aynı zamanda liderlik becerileri, kendine güven de bunlardan birkaçı.
Bugün aslında kadınlar sosyal normlara meydan okuyor ve bu noktada da eşit olduklarını gösteriyor. Yıllar boyu zaten kadınlar bunu hep yaptı. Ne kadar güçlü ve dayanıklı olduklarını en az erkekler kadar gösterdiler. Bu kadar kız çocuğunun ve kadının aramızda olmasından dolayı çok mutluyum. Tokyo 2020 Olimpiyatları’na bakacak olursak aslında kadınların da erkekler kadar eşit bir şekilde temsil edildiğini görüyoruz. Katılımların neredeyse 48.8’i kadın olacak. Bir karşılaştırma yapacak olursak olimpiyatlar ilk kez 1900’lerde yapılmaya başlandığında sporcuların yalnızca 2.2’si kadındı. Neredeyse 1000 sporcudan 22 tanesi kadındı. Bayağı yol alındı. Yol alınmasına rağmen kadınlar sporda bir takım ayrımcılıklara maruz kalıyorlar; eşit olmayan maaşlar, eşit olmayan sponsorluk fırsatları ve daha az destek gibi. Mesela bir örnek vermek gerekirse NBA’i en fazla kazanan oyuncuya ödenen miktar NBA Kadınlar Ligi’nde bütün oynayan kadın oyunculara ödenen miktardan çok daha yüksek.
Kadınlar hala bazı sporlardan dışlanıyor, bazen göz ardı ediliyorlar, daha az takdir görüyorlar çünkü bir takım kültürel engeller var. Bu nedenden dolayı daha az destekleniyorlar. Türkiye'nin bunu değiştirmek üzere adım attığını görüyoruz ve sizlerin burada yaptıkları dünyada teşvik oluşturabilir.
2020 toplumsal cinsiyet eşitliği için çok önemli bir yıl. Herhangi bir yıl değil, bugün herhangi bir kadınlar günü de değil. Çünkü biz öyle bir yılda yaşıyoruz ki bu yıla ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği yılı’ deniyor. Tüm ortaklarımızla birlikte Pekin Platformu’nun uygulanmasından 25 yıl geçmiş olmasını da kutluyoruz. Bu platform 1995 yılında kabul edilmişti ve şu anda en kapsamlı en iddialı, en fazla kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği anlamındaki çabalarını yansıtan hareket ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke imza attı. Biz kendimize şunu soruyoruz: Ne kadar ileri gittik? Neler başardık? Daha neler yapılmalı? Biz ortak hedeflerimiz için daha fazla ne yapabiliriz?
Bugün herkesin eşit haklara sahip olduğu bir dünyayı hayal edin. Kadınlar ve kız çocuklarının gece eve gitmekten korkmadığı, onun dışında kadınların ve erkeklerin eşit iş yaparak eşit ödeme aldıkları, evlerinde de aynı şekilde iş paylaştıkları bir dünya düşünün. Bunun dışında siyasi liderliğe bakacak olursak burada kadınların çalıştığı, kendi hayatlarını etkileyen kararlarda söz sahibi olduğunu düşünün. Şu anda böyle eşit bir dünyamız yok ama böyle bir dünyaya sahip olmak için biz kararlıyız ve ben şuna inanıyorum; ortaklarımızla birlikte o kadar güzel bir irade ve kararlılık gösterdik ki böyle bir dünyaya sahip olacağız. 25 yıl sonra değil de bugün sahip olacağız. Bizim neslimizde bu gerçek olacak. Dolayısıyla bugün hepimiz güçlerimizi birleştirip diyoruz ki, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği olan bir yerdeyiz ve bütün kültürlerden, yaştan, etnik kökenden, dinden insanları bir araya getiren bu kampanya çerçevesinde birleştik. Ortaklarımıza, kurul üyelerimize, Koç Holding yöneticilerine, Tüpraş’ın, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bu önemli yolculukta bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkürler. Kadınlar ve kız çocukları için hayatın her alanında eşit bir fırsat alanı yaratalım.”
Konuşmaların ardından etkinliğe katılan Fenerbahçe Spor Kulübü altyapı sporcuları, kariyerlerinde önemli başarılar bulunan profesyonel sporcularımıza merak ettikleri soruları sordular ve cevaplarını aldılar.
Daha sonra sahneye çarpıcı hayat hikayesi, mücadeleci ruhu ve yaşama sevgisiyle, günümüzün en çok aranan ve ilham verici konuşmacıları arasında gösterilen, aynı zamanda yazar ve akrobasi pilotu Avustralyalı Jennine Shephard çıktı. Bir zamanlar Avustralya’nın en gelecek vadeden kros-kayakçılarından biriyken antrenmanı için bisikletle çıktığı yolculuğunda geçirdiği kaza sonucu ciddi şekilde yaralanan, altı ay boyunca felçli bir şekilde hastanede kalan ve üstün azmiyle sadece tekrar yürümeyi öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda yepyeni bir hayata başlayarak tıbbın “imkansız” olarak gördüğü şeyi başaran, yaşama gücü ve azmi herkese örnek olan hayat hikayesini anlatan Shephard, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Erol Bilecik: 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü usulen değil, gönülden kutluyorum
Son olarak kürsüye gelen Başkan Yardımcımız Erol Bilecik ise, “8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü usulen değil, gönülden kutluyorum. Muazzam öyküler dinledik. Gerçekten müthiş bir heyecan dalgası hepimizi bu anlamında sarmış oldu. 8 Mart Kadınlar Günü’ne ne söylesek azdır. Fenerbahçe Spor Kulübü sadece sportif branşlarda değil memleket meselelerine dokunmadan olmazdı, bu noktalara gelmesi de mümkün değildi. Bu bakımdan bu güzel günde emeği geçen sevgili Simla başta olmak üzere bütün ekibi canıgönülden kutluyorum. Gerçekten Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi ‘Dünyada gördüğünüz bütün güzel eserler kadınların sayesinde olmuştur.’ diyerek hepinizi canıgönülden kutluyorum, katılımlarınız ve Fenerbahçemizle birlikte hareket ettiğiniz için.” dedi.
Katılımcılara ve konuşmacılara forma hediye edilmesinin ardından etkinlik, sahnede çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.