Fuarda ayrıca Hava Kuvvetlerinde Yenileyici Endüstriyel Yaklaşım, Yeni Teknolojiler, Bölgesel Eğitim Uygulama Alanları, Endüstri 4.0, Hava Kuvvetlerinde Yapay Zeka Entegrasyonu konularına odaklanan Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı düzenlendi.
Yuvarlak masa toplantısına, Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Masihüzzaman Serniabat, Ürdün Krallığı, Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Zaid Negresh, Lubnan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı, Tuğgeneral Ziad Haykal, Afganistan İslam Cumhuriyeti, Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdul Shafi, Brezilya 6. Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jefson Borges, İtalya Lojistik Departmanı Şefi Orgeneral Luc DE Martinis, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Havacılık Tugayı Komutanı, Albay Stojko Pejovski, Bosna Hersek Hava Tugayı Komutanı,Janko Petrusiç katıldı.
Toplantıda hava kuvvetlerinin bugün kullandığı araç teknolojilerini operasyonel tutabilmeleri, yeni teknolojinin maliyeti, savunma alanında işbirliği ve koalisyon üyelerinin uyumlu teknolojileri kullanması, gözetleme teknolojileri ve gelişmesi ele alındı.
Ayrıca havacılık sektörünün önemli sorunları haline gelen pilot işe alımlarında gözlenen odaklanma sorunu, psikolojik rahatsızlıklardaki artış ilişkisi, teknolojinin geliştiği modern dünyada insanların ve gençlerin giderek yalnızlaşması ve mobil cihazlarla sanal arkadaşlar edinmelerinin nasıl bir tehdit oluşturduğu gibi konular ele alındı.
Yapay zeka askeri havacılıkta kullanılıyor
Panel, Lübnan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ziad Haykal konuşmasıyla başladı. Haykal, İŞİD’e karşı savaşlarından, geniş anlamda, konuşlandırılmış askerler ve çeşitli elektronik sensörler tarafından sistematik gözlem yoluyla savaş alanında toplanan bilgilere dayanan bir teknoloji olan ISR teknolojilerinin önemini vurguladı.
Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Masihuzzaman Serniabat, hava kuvvetlerindeki en son ve gelecekteki yeniliklerden, Yapay zekanın (AI) devrim niteliğindeki değişiminden bahsetti. Serniabat “Bangladeşli yazılım geliştiricilerinden çok destek alıyoruz. Sivil yazılımcılar bu konuda oldukça uzman" dedi.
Elektrik ve cep telefonlarına erişim nedeniyle dijitalleşmenin çok hızlı hale geldiğini söyleyen Serniabat, dijitalleşmenin sadece sanal arkadaş edinme gibi psikolojik sorunlara da yol açtığını ekledi. Serniabat sözlerine şöyle devam etti: "IQ yükselirken duygusal ilişkilerimizde sabırsız hale geldik. Empati yeteneğimizi kaybediyoruz. Dünyanın daha iyi bir yer olması ve sorunların çözülebilmesi için empatiye ihtiyacımız var. Barış ve huzur ancak böyle mümkün olabilir. Gelecek nesillerimizin kardeşlik bağları teknoloji sebebiyle zayıflıyor, korkarım ilerleyen zamanlarda sosyopatlar çoğalacak” dedi.
Hastalıklar ve teknolojik gelişmeler arasındaki ilişki hakkındaki teoriler olduğunu anlatan Serniabat,
“Dijitale geçişle birlikte COVID-19 hakkında da pek çok teori var. 3G teknolojisinin yerine gelen 4G ve 5G telefonların virüsün yayılmasına sebep olduğuna inanılıyor. Dünya ne zaman yeni bir teknolojik atlayışa girerse, tüm dünyada hızla yayılan yeni bir hastalık türü var. Bununla nasıl başa çıkarız: temellere geri dönün, temeller nedir? Basit bir hayat yaşayın, insanlarla daha fazla yüz yüze etkileşim kurmayı öğrenin.”
Bosna Hersek Hava Tugay Komutanı Janko Petrusiç, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Petrusiç, teknolojinin pahalı olduğunu ve ülkenin ekonomik durumunun hava kuvvetlerini çalışır durumda tutmaya ve savunma güçleri için yeni teknolojileri güncel tutmaya uygun olmadığını belirterek başladı.
“Yeni teknolojiler geliyor. Sorunumuz, şu an sahip olduğumuz teknolojiyi nasıl koruyacağımız, nasıl çalışır durumda tutacağımızdır” dedi.
Türkiye ile ortak operasyon ve tatbikatların önemini vurgulayan Petrusiç, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkem adına doğru eğitimleri organize etmekten sorumluyum. Hava savunma teknoloji bütçeleri yüksek. Her şey paraya bağlı, parayı MI8, UH, UH1 gibi helikopterler için kullanmak bu dönemde bizim için daha iyi” dedi.
- Ürdün Krallığı Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Zaid Negresh, “Karadaki konvansiyonel tehditlerle savaşmak için en son teknolojiye ihtiyacım yok” diyerek sözlerine başladı.
Ürdün generali işe Bosnalı General Petrusic’in endişelerine değinerek başladı ve “Karşılaştığınız teknik sorunlar 21. yüzyıl teknolojisinden kaynaklanıyor, buna hava kuvvetleri olarak tek başımıza tam bir çözüm bulamayız. İşbirliği yapmalıyız ” dedi.
Negresh sözlerine şu şekilde devam etti:
" Küresel tehdit terörizmdir ve Ürdün her türlü adaletsizlik ve teröre karşı çok önemli bir rol oynamaktadır. Ürdün olarak pek çok koalisyona katılmaktayız. Kapasitemizi bölgeden ve bölge dışından koalisyon ortaklarımızla birlikte çalışmak ve ortak operasyon yapabilir haldeyiz ve ortaklarımızın teknolojileriyle uyum içindeyiz” dedi.
Ayrıca Bangladeşli Tuğgeneral Ziad Haykal’a katıldığını belirterek “Genç nesil, gerçekten akıllılar ve telefonların etrafında oynuyorlar ama yalnızlar. Birbirleriyle etkileşime girmiyorlar. Yeni pilot alımı söz konusu olduğunda birçok psikolojik sorunla karşılaşılacak. Pilot adayları zekiler, ancak savaş görevi sırasında kullanılacak zihinsel ifadenin diğer yönlerinden odaklanmaktan kaçılıyor. Özellikle pilot eğitimleri sırasında bunu gözlemleyebilirsiniz” dedi.
- Afganistan İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdul Shafi, 1921'de yıkılan Afgan hava kuvvetlerinin giderek büyüdüğünden bahsetti. Terörle mücadele sürerken aynı zamanda hava kuvvetlerini inşa etmenin zorluklarına değinen Shafi, Afganistan'ın kardeş ülkelerden, özellikle Türkiye'den aldığı desteği gerçekten takdir ettiğini sözlerine ekledi. Bağımsız bir Afgan hava kuvvetlerine sahip olmayı hedeflediklerini ve hava kuvvetlerinin bakımını planlamanın önemini vurguladı.
|