Enver Bozkurt’a sert tepki
Enver Bozkurt’a sert tepki
Avukat Kemal Akaltun, sınavlarda kamera açmak istemeyen öğrencilerine ‘hakaret eden Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt’a sert tepki gösterdi.
Akaltun yaptığı açıklamada, üniversitelere öğretim görevlisi alımlarında liyakatin ön plana alınması gerektiğini söylerken, “Hukuk Fakültesine Dekan olan bir kişi, bu cümleleri kurma cesaretini nereden alıyor?” diye sordu. “Bu tür hocalar yüzünden nitelikli bir eğitimin verilmesinin mümkünatı yok” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de bir sistem yanlışlığının olduğunun altını kalın harflerle çizen Akaltun, “Likayata dayalı bir sistem olmadığından bu tür olaylar yaşanmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt’un öğrencilere, terörist demesi kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü bu öğrenciler adaleti sağlayacak, adaletin temel taşını oluşturacak. Hocanın bu şekilde konuşması ötekileştirmeden ve kutuplaştırmadan başka bir şey değildir. Bu son derece yanlıştır. Hiç kimse kendisi gibi düşünmeyen birisini ‘Terörist’ ilan edemez” dedi.
Üniversitede bu tür söylemlere maruz kalan öğrencilerde özgüven kaybı yaşandığını kaydeden Avukat Akaltun, “Hukuk Fakültesi’nde öğrencilere hakaret ederek, onları aşağılayarak, ötekileştirerek, küçük görerek veya terörist gibi sözler söyleyerek bir yerlere varılamaz. Geçmişten günümüze kadar sürekli baskıcı bir sistem uygulanmaktadır. Hukuk Fakültesi mezunu bir kişi ilk 6 ay adliye stajını yaparken geriye kalan 6 ayda ise avukatın yanında yapıyor. Ancak 6 aylık adliye stajında bile hakimler, stajyer avukatları görmek bile istemiyorlar. Staj sadece kâğıt üzerinde yapılıyor. Bu da daha niteliksiz ve donanımsız avukatların bu mesleği icra etmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 100’ün üzerinde Hukuk Fakültesi bulunduğunu hatırlatan Avukat Kemal Akaltun, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çok fazla fakülte açmak ile nitelikli eğitim verilmez, kaliteli hukukçu yetişmez” dedi. Ülkemizde son 10 yılda avukat sayının ise yüzde 90 arttığı tespitinde bulunan Akaltun, “Mesleğe başlayan birçok avukat maddi sorunlar ile karşılaşmaktadır. Son bir yılda 50’nin üzerinde avukat intihar etti. Bu intiharların temelinde ekonomik nedenler bulunuyor. Avukatlık asgari ücret tarifesinin yeniden revize edilmesi, Hukuk Fakültesi sayısının azaltılması gerekiyor. Yargıda reform yapılacaksa ilk önce eğitimden başlanmalıdır. Reform eğitimden başlamadığı sürece yapılacak tüm reformlar hedefe ulaşamayacaktır” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.