Kireçlenme sorunu Robotik Diz Cerrahisi ile çözülüyor

 Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Teyfik Karaboyun, Robotik Diz Cerrahisine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
55 yaş ve üzeri insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından bir tanesi, dizlerde meydana gelen kireçlenme sorunu oluyor. Geçmiş yıllarda manuel olarak yapılan diz protezleri ameliyatları, yerini Robotik Diz Cerrahisine bıraktı. Başarılı sonuçların elde edildiği Robotik Diz Cerrahisi yönetimine ilişkin olarak Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Teyfik Karaboyun, merak edilenleri anlattı.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER ROBOTİK DİZ CERRAHİSİNE YÖNLENDİRDİ
Teknolojik gelişmeler ile birlikte tıpta da gelişmeler yaşandığını kaydeden Op. Dr. Karaboyun, “Bilindiği üzere teknoloji hızlı bir şekilde gelişmekte, tıp da bu teknolojiye ayak uydurmaya çalışmakta. Ortopedi açısından da teknolojik gelişmeleri tıpta kullanma arayışları diz protezine yönlendirdi. Diz ve kalça protezleri daha önceki yıllarda manuel sistem olarak adlandırılan sistem ile tüm hastalara aynı ameliyat uygulanıyordu. Belli referans noktaları baz alınarak ameliyatlar gerçekleştiriliyordu. Yapılan ameliyatlarda yüzde 30’lara varan oranlarda memnuniyetsizlikler olduğunu gördük. Bu memnuniyetsizlikler bizleri, araştırmaya sevk ettiği. Yapılan araştırmalar sonunda her hastanın diz yapısının aynı olmadığı, referans noktalarının yetersiz kalması ile birlikte arayışlarımız bizleri Robotik Diz Cerrahisine yönlendirdi” dedi.
HASTAYA ÖZEL PROTEZ HAZIRLANIYOR
Ameliyat sürecine değinen Karaboyun, “Robotik Diz Cerrahisinde, hastanın diz yapısını robota tanıtıyoruz. Cihaz, hastanın tüm kemik yapısını inceleyerek, hastanın yapısına özel verileri bize sunuyor. Sunulan veriler ışığında hastaya özel protez hazırlanıyor. Ameliyat esnasında diz protezinin stimülasyonunu yapmaktayız. Bu stimülasyonla dizin, fleksiyonunu, eksitasyonunu, gerginliği, gevşekliği gibi konuları görmekteyiz. En iyi veriler, bize matematiksel veriler robot tarafından sunuluyor. Biz bu veriler doğrultusunda en iyi sonucu yakaladığımız noktada protezi yerleştirmekteyiz” şeklinde konuştu.
ROBOTİK CERRAHİ İLE UZUN ÖMÜRLÜ SONUÇ ELDE EDİLİYOR
Robotik Diz Cerrahisi ile uzun ömürlü sonuçlar elde edildiğine dikkat çeken Karaboyun, “Bu ameliyat ile birlikte, zararlı dokuları alıyoruz, hastanın bağlarına zarar vermiyoruz; Kemik kesilerle ameliyat gerçekleştiriliyor. Elde edilen verilerle en doğru şekilde Spesifik bir protez konulduğu için ömrü daha uzun oluyor. Hastanın yürüyüş mekaniğine daha uygun protezler yerleştirmiş oluyoruz. Bu durum hastanın ameliyatın ardından aynı gün içerisinde ayağa kalkmasında, iyileşme sürecine katkı sağlıyor. En önemlisi protezin ömrünün uzun olmasını sağlıyor. Yerleştirilen protez, 20-25 yıl kadar kullanılabiliyor” dedi.
BAŞARI ORANI YÜKSEK
Robotik Diz Cerrahisi yöntemi ile başarılı sonuçlar elde edildiğini anlatan Karaboyun, “55 yaş ve üstü hastalarda ortaya çıkan kireçlenme sorununa yönelik çeşitli tedaviler uyguluyoruz. Diz kireçlenmesi sorunu yaşayan hastalarda son çare ameliyattır. Manuel olarak adlandırılan ameliyatlara oranla başarı oranı daha yüksek. Robotik Diz Cerrahisi ile dizlerinde kireçlenme sorunu yaşayan hastaların daha hızlı iyileştiği gözlemleniyor” açıklamasında bulundu.