“KADINLAR ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ”

GAGİKAD Başkanı Dr. Beril Özlem Leylek ve beraberindekiler, GGC Başkanı Meral Ay’a ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Ziyarette en çok konuşulan  konulardan biri ise, son yıllarda artan kadın cinayetleri  ve kadınları üretime kazandırmanın yolları konuşuldu.

AY: KADINLAR OLARAK ÇOK ŞEY BAŞARABİLİRİZ
Ziyarette konuşan GGC Başkanı Meral Ay, kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan GAGİKAD üyelerinin, üretim ve istihdam konularında   başarılı çalışmalara imza attığını dile getirdi. Ay ”Gazetecilik hayatına başladığım günden bu yana gazetelerde, televizyonlarda ne yazık ki kadınların cinayetlerle anılması beni son derece rahatsız ediyordu. Neyi öne çıkartırsanız model o oluyor. Ve kendime o günden bu yana, kadın başarı hikayelerini yayınlamayı  görev edindim. Kadın başarılarını medyada göstermek istiyoruz.  Kadın başarılarının sayfa sayfa, boy boy yer alması beni çok gururlandırıyor. Gazetecilik hayatım boyunca bu benim hep önceliğim oldu ama bundan sonra artık hem yönetimimiz hem üyelerimiz bu çerçevede hareket edeceğiz. Bizim için kadın çok önemli. Çünkü kadının ellerin değdiği her yer güzelleşiyor. Ne yapabiliriz? Birlikte neler yapabiliriz? Neleri başarabiliriz? Gerçekten çok şey başarabiliriz. Biz Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak bundan sonra söz veriyorum Kadın başarı hikayelerine Gazetemizde, televizyonlarımızda, Radyolarımızda, dergilerimizde olabildiğince fazla yer ayıracağız. Kadınlar başarı hikayelerinde çoğaldıkça şehrimiz, ülkemiz, dünyamız güzelleşecek.  Son zamanlarda Türkiye ve Gaziantep’te meydana gelen İntihar olayları ile sarsılıyoruz. Ama biz Gazeteciler Cemiyeti ve yönetim kurulu olarak artık intihar haberlerine yer vermiyoruz medyada bir intihar haberi çıktıktan sonra özendirici oluyor. İntiharların ardı arkası kesilmiyor, O yüzden biz yönetim kurumumuz ve medya  grubumuz adına karar aldık intihar haberlerine yer vermiyoruz” dedi.

LEYLEK: CEZALARIN YETERİNCE UYGULANMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
GAGİKAD Başkanı Dr. Beril Özlem Leylek’te kadınları üretime katacak projelere imza attıklarını belirterek, kadınları üretime katmak için her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi.  Dernek olarak basından büyük destek gördüklerini dile getiren Leylek “Bütün gazeteler desteğini sürdürüyor. Bu konuda pozitif ayrımcılığını aslında Gaziantep'te gazetecilerimiz, basın bize hissettiriyor. Tüm gazetelerimizin kullandığı dilin eril bir dil olmamasını, eşitlikçi cinsiyet eşitliğini savunan bir dil olmasını, bir beyefendiyi överken artık adam gibi adam demekle vazgeçilmesini, kadınlarımız kelimesinin yanlış olduğunun  altını çize çize vurguluyoruz. Çünkü bu konuda hala biz  kadın kelimesine geçemedik, maalesef “Bayan kelimesi” hala, devam ediyor. Bu eril dili yok edebilmek en önemli nokta da gazetelerimizin elinde. Yani biz ne kadar bunu dile getirsek de, söylesek de, gazetelerin bu dili halka yönelik demeçlerde, yazılarında, haberlerinde, makale ve köşe yazılarında kullanmadıkları süre  içinde halkın da eğitiminin daha kolay olacağını düşünüyoruz.  Ama şu da bir gerçek ki,  bu da aslında eğitimsel bir şey. Çünkü hepimiz alışmışız. Bizler de, inanın dernekte buna dikkat ederek kendimizi de düzeltmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda kadın eşitliği konusu zaten şu an çok ağır bir gündemde. Çünkü üzülüyoruz artık. 24 yıldır bunu savunuyoruz, söylüyoruz ama bir şey değişmediğini maalesef görmeye başladık. Bu da çok üzücü. Bu politikanın değişmesi gerekiyor. Çünkü artık kadın cinayetlerinin siyasi politikaların ürünü olduğunu düşünüyoruz. Buna izin verildiğini düşünüyoruz. Cezaların yeterince uygulanmadığını düşünüyoruz. Bir gün acılar belki yok oluyor ama o miras yok olmuyor. Dolayısıyla lütfen yani kişinin adını bana göre noktalı şeklinde kısaltarak ama cinayeti işleyen veya bu eylemi gerçekleştiren, şiddeti gerçekleştiren insanların adının soyadının ifşa olmasını tabii ki ileride yayın yasağı gelmeden basının bu konuda biraz daha inisiyatif olarak, uygulanmasını da talep ediyoruz. “ dedi.