TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çevre koruma istatistikleri 2018 yılı sonuçları değerlendirildi. Yapılan açıklamada Çevre koruma faaliyetlerinin; temel amacı kirliliğin ve diğer çevresel bozulmaların önlenmesi, azaltılması ve ortadan kaldırılması olan tüm faaliyetleri kapsadığı, çevre koruma harcamalarının ise bu faaliyetler ve eylemler için ayrılan ekonomik kaynakları içerdiği bildirildi.

Çevre koruma harcamaları 2018 yılında bir önceki yıla göre 11,6 artış göstererek toplam 38,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Çevre koruma harcamalarının 56,6'sı mali ve mali olmayan şirketler,  36,3'ü genel devlet ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar ve 7,1'i ise hanehalkları tarafından yapıldı.

En çok atıklarla ilgili harcama yapıldı

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada çevre koruma harcamalarının atık yönetiminde yoğunlaştığı ifade edildi. Atık yönetiminin atık oluşumunu önlemek ve atığın çevre üzerine zararlı etkilerini azaltmak amaçlı faaliyet ve önlemler olduğu belirtildi.

Çevre koruma harcamalarının 47,5'ini atık yönetimi hizmetleri, 35,6'sını atıksu yönetimi hizmetleri, 6,8'ini biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunması, 3,6'sını toprak, yeraltı ve yüzey sularının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesi ve 6,5'ini ise diğer konularda yapılan çevre koruma harcamaları oluşturdu.

Çevre korumaya yapılan harcama GSYH’nin 1’i
Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı 2017 yılında 1,1 iken, 2018 yılında 1 olarak gerçekleşti.