1’LİK BARAJ İPTAL!

1’LİK BARAJ İPTAL!

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Danıştay’ın 1’lik barajı iptal edilmesi üzerine adaletsizliğe hukuk “dur!” dedi, yorumunu yaptı.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sendika üyelerine ödenecek olan ikramiyenin 135 liradan 400 liraya çıkarılması ve bu parayı sadece sendikal örgütlenmesi 1’in üzerinde olan sendika üyelerinin alacağının karara bağlanmasıyla karara tepki gösteren ve hukuksuz olduğu gerekçesiyle Danıştay’da dava açan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Danıştay 12. Dairesinin oybirliğiyle verdiği kararla savundukları ilkelerin doğruluğunun hukuk tarafından da ispatlandığını söyledi.

Necip Taşkın, “6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde memurun mesleki, sosyal ve ekonomik sorunlarının iyileştirilmesi yerine kendi çıkarları için 1’lik baraj kararı ve memurların özgür iradeleriyle sendika seçmene hakkını sınırlamaya kalkan yetkili sendika ve ortağının kendi geleceklerine yönelik hamlelerine hukuk “dur!” dedi yorumunu yaptı.

Danıştay 12. Dairesinin kararıyla ilgili olarak hukukun adaletsizliğe geçit vermediğini belirten Taşkın, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri tüm çalışanlar açısından hayal kırıklığı yaşatmıştı. Sağlık teşkilatlarında çalışanların sorunlarına çözüm bulmak yerine Anayasa, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı biçim de alınan kararın yanlış olduğunu söylemiş ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi çağrısında bulunmuştuk. Sendika ikramiyelerinin 400 liraya çıkarılmasının emeklilik toplu ikramiyesi ve maaşa hiçbir etkisinin olmadığını, toplu sözleşme ikramiyesinin 400 liraya çıkarılmasının yetkili sendikayı üye çoğunluğu noktasında güçlendirmek ve mali açıdan da daha kuvvetli bir sendika olmasını sağlamak açısından yapıldığına dikkat çekmiştik. Yetkili sendikanın memur ve emeklinin mali ve sosyal hakları için değil, kendi gelecekleri için mücadele ettiğini her fırsatta söylüyoruz. Sağlık çalışanlarının yıllardır birikmiş sorunlarını çözmek yerine 135 lira olan toplu sözleşme priminin 400 liraya çıkarılarak kendi gelecek ve istikballerini korumaya çalıştıklarını tüm sendikalılar biliyor.

Danıştay 12. Hukuk Dairesi açılan davaların konusuyla ilgili kararını oybirliğiyle verdi: 1’lik baraj tarihe karıştı! Tüm kamu çalışanları hangi sendika üyesi olursa olsunlar 400 liralık toplu sözleşme ikramiyesini alacaktır. Karar tüm sendikalar için emsal karar niteliğinde olup, dava açmış olsun veya olmasın tüm sendikaları kapsamaktadır. Adalet yerini buldu. Sağlık çalışanları kimin hak ve hukuk mücadelesi verdiğini çok biliyor ve görüyor. Tüm sağlık çalışanlarını ANADOLU SAĞLIK SEN çatısı altında buluşmaya davet ediyorum.”