Feyzioğlu: Gayrimenkul satışında avukat da bulunsun

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’de yılda toplam 2.5 milyon mal alınıp satıldığını belirterek, gayrimenkul alım ve satımlarında alıcı ve satıcının ayrı ayrı avukatlarıyla birlikte tapuya gelmesinin vatandaşı hukuken koruma altına alacağını söyledi.  Feyzioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, avukatların çok büyük bir çoğunluğunun özellikle genç avukatların maddi açıdan zor durumda olduğunu söyledi. 

“Vatandaşımızı korumaya alıyoruz” 

 Alman, Fransız, İsveç, İsviçre’deki gibi Türkiye’deki yurttaşların da koruyucu avukatlık hizmeti almaya ve uyuşmazlıkların içine düşmeden sorunun çıkmasını önlenmesini istemeye hakkı olduğunu ifade eden Feyzioğlu, şu öneride bulundu: “Bizim bu noktada somut önerilerimizden birisi Türkiye’de gayrimenkul yani taşınmaz alım satımlarında alıcının ve satıcının her birinin ayrı avukatıyla beraber tapuya gelmesi. Dünyada çok başarılı örnekleri görüldüğü gibi. Ve o tapuda kimsenin okumadığı sözleşmeyi hem satıcının hem alıcının avukatının okuması ve müvekkillerine anlatması. Neyi amaçlıyoruz? Ben aslında bu imzayı bilerek atmadım, kandırıldım, yanıltıldım demeyi önlemeyi. Yani vatandaşımızı hukuken korumaya alıyoruz.” 

Yılda 5 milyon avukata yeni iş kapısı 

Türkiye’de yılda toplam 2.5 milyon malın alınıp satıldığını anlatan Feyzioğlu, “Bu 5 milyon alım ve ayrıca toplamda satım işlemi demek. Ve bu hizmeti verirken avukat sabit bir danışmanlık sabit bir avukatlık hizmeti karşılığı alacak” diye konuştu. 

Avukatın nispi değil, son derece makul, üzerine aldığı yüke, sorumluluğa denk gelecek bir ücret alması gerektiğini belirten Feyzioğlu, “Bizim amacımız, vatandaşın üzerine büyük bir yük yüklemeden 100 binlerce liralık bir gayrimenkul alım satımında iradesinin farklı, attığı imzanın farklı olmasını önlemek. Amacımız bir taraftan vatandaşı korumak diğer taraftan da meslektaşlarımıza ve özellikle genç meslektaşlarımıza yeni iş imkânı çıkarmak” dedi.