Bencan, “30 Bin Kişi İşsiz Kalabilir”

Tekstil işçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, kurlarda son günlerde yaşanan tablonun hiçbir ekonomik veriyle açıklanmasının mümkün olmadığını belirterek, “Zamlar ve döviz, önce sanayicileri ve iş dünyasını vurdu şimdi de çalışanları vuruyor” dedi.

Anadolu Kaplanları Zor Durumda

İmalat sanayinde ham madde ve malzemenin yüzde 70’inin ithal edildiğine, sanayinin çarklarının dövizle döndüğüne dikkat çeken Bencan, “Son bir aydaki dövizdeki hareketlilik Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi  konumunda olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’deki Anadolu Kaplanları olarak bilinen sanayici ve iş adamlarını ciddi bir şekilde etkilemeye başladı. Gaziantep’in yanısıra Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Kilis sanayi bölgelerinde de uzun süredir devam eden üretim durgunluğu, ayın başında elektrik ve doğal gaza beklentilerin üzerinde yapılan artış, bunun yanında dövizdeki aşırı yükselme ve ekonomide yaşanan belirsizlik sonucu panikleyen sanayiciler hemen önlem almaya yöneldi” diye konuştu.

Bencan, Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bu günlerde; yaklaşık 270 bin çalışanın olduğu ve 950 fabrika ile sanayi tesisinin bulunduğu Gaziantep OSB ve KÜSGET bölgesinde çalışanları uzun bayram tatili de bahane edilerek işten uzaklaştırma yoluna gidildiğini kaydederek, şunları söyledi:

Türkiye’nin En Büyük Osb’sinde Alarm Zilleri Çalıyor

“Tekstil, halı, plastik, kimya ve gıda sektörünün ağırlıklı olduğu ve 5. Bölge'nin faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi konumuna gelen Gaziantep OSB’de arasında Türkiye çapında isim yapmış holdingler ve dev sanayi kuruluşları da dahil ücretsiz izne gönderme, işten çıkarma, 3 vardiya çalışan iş yerlerini 2 vardiyaya düşürme gibi seçeneklerin yanı sıra bayram iznini öne çekip uzun süreli izinlere göndermek ve tekrar işe başlama tarihleri konusununda ucu açık bırakılarak bir belirsizlik içerisinde bırakılan işçilerin sayıları çok yüksek rakamlara ulaştı.

Bunun yanında sanayici ve iş adamlarımızın gelen bu enerji ve doğal gaz zammı ve dövizdeki artış ve belirsizliğin üretimdeki maliyet artışını düşürmek için, daha ucuz ve daha fazla çalışan göçmen ve misafir vatandaşlara daha fazla iş vermek sureti ile kayıt dışı çalışmanın tavan yaptığı bir süreci yaşamaktayız. Devlet politikası olarak da özellikle misafirkonumundaki sığınmacıların çalışmasına müsamaha gösterilmesi ve devletin yetkili kurumlarının da denetimlerinin etkisiz kılınması, kendi vatandaşlarımızın yeniden iş bulma konusunda yaşadıkları zorlukları da beraberinde getirmektedir.”

En Büyük Tehlike: Üretim Ve İstihdamda Daralma

Bencan, yaşanan ekonomik sorunların faturasının sadece işçilere kesilmesinin sosyal barışı dinamitlemek olacağını ifade ederek, “Tablonun ortaya çıkardığı sonuca göre sanayicilerin yaklaşık yüzde 20-25 civarında üretim küçülmesine gidebilecekleri ve bununda yine yaklaşık 25-30 bin civarında istihdam küçülmesi ile bu kadar çalışanın işsiz kalacağı değerlendirilmektedir. Yaşadığımız ekonomik krizde mücadele etmek ve bedel ödemek sadece işçilerin, emekçilerin değil sanayicinin de görevidir, tüccarın da görevidir, işverenin de görevidir. Bu krizi atlatacaksak elele vermemiz gerekiyor” dedi