Aile hekiminden kuş gribi uyarısı

Endişe edilecek bir durum olmadığını söyleyen Dr. Yıldırım yine de dikkatli olmakta ve özellikle o bölgeye seyahat edilecekse tedbirli olmakta yarar olduğunu belirtti.

VİRAL HASTALIKLAR

Dr. Yıldırım, “Viral hastalıklar daha öncelerinde de belirtiğimiz ve hatta deneyimlediğimiz üzere, özellikle de solunum yoluyla bulaşıyorlarsa salgınlara sebep olabilirler. Tarih boyunca baktığımızda antibiyotiklerin icadına kadar bakteriyel hastalıklar dahil pandemiler yaşanmışken bu icat ve klorlama, dezenfeksiyon yöntemlerinden sonra özellikle virüslere bağlı salgınlar ön plana çıkmaya başlamış. Birinci Dünya Savaşı’nda, savaştan çok kuş gribi nedeniyle ölümler yaşanmış. Bu konudaki en yakın tecrübemiz ise Covid-19 pandemisi oldu. O nedenle dikkatli olmakta fayda görüyoruz” dedi.

EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ AŞI

 

Bu hastalıkta da her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi en etkili korunma yönteminin aşı olduğuna vurgu yapan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, henüz H5 alt grubuna dair spesifik bir aşı olmasa da Dünya Sağlık Örgütü ‘nün “İnsanlarda A(H5) enfeksiyonunu önlemeye yönelik aday aşılar, pandemiye hazırlık amacıyla geliştirilmiştir” şeklindeki açıklamasında mevcut duruma dair bir ifade kullanıldığını söylüyor.